Μήπως το μυαλό σου έχει αναπτύξει επικίνδυνη ταχύτητα και τρέχει εμπρός;

Translate

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Το γεγονός του ότι νιώθουμε τόσο ευχάριστα στην φύση οφείλεται στο ότι αυτή δεν έχει γνώμη για μας:

Οι άνθρωποι του 21 αιώνα  είμαστε ξεκομμένοι από την φύση κι αυτό συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε σαν εξωγήινοι στον ίδιο μας τον πλανήτη. Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν αναπληρώσει το πιο ζωώδες και ενστικτώδες μέρος του εαυτού μας, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την επαφή με το φυσικό μας περιβάλλον.
   Για να σβήσουμε εικόνες άγχους που οφείλονται στην υπερβολική εργασία και σε αρκετά παρατεταμένη παραμονή στην ζούγκλα της πόλης, μια απόδραση δύο - τριών ημερών κοντά στη φύση μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική από το να στουπωθούμε με φάρμακα.
   Με την ευωδιά της εξοχής, τον καθαρό αέρα, την ησυχία την διακοπτόμενη μόνο από μικρά πλασματάκια που βουίζουν και τιτιβίζουν τριγύρω μας, ξαναβρίσκουμε τη δική μας φύση, μπορούμε την εγκαταλειμμένη πολύ μακριά.
   Κι όπως τονίζει ο Νίτσε, στην πόλη οφείλουμε να υποδυόμαστε κάποιον ρόλο, επειδή μας ενδιαφέρει πολύ το τι σκέφτονται οι άλλοι για μας. Αντίθετα, όταν επιστρέφουμε στη φύση μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δ΄χρειάζεται να ντυνόμαστε, να μιλάμε ή να ενεργούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αρκεί το να αφηνόμαστε να μας οδηγεί εκείνη στον πυρήνα του εαυτού μας, όπου μας περιμένει μια πηγή ηρεμίας.
Απόσπασμα από το βιβλίο Νίτσε 99 Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας του ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ