7 σημάδια που δείχνουν ότι η ανθρωπότητα αλλάζει… προς το καλύτερο
Σε πείσμα των όσων κυκλοφορούν που θέλουν την ανθρωπότητα να γίνεται πιο αυτοκαταστροφική, να χάνει τις αξίες της και να βυθίζεται στο σκοτάδι, εμείς στην Εναλλακτική Δράση βλέπουμε το αντίθετο. Η ανθρωπότητα κάνει βήματα προόδου. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αφυπνίζονται σε όλο τον κόσμο και αρχίζουν τον μακρύ, δύσκολο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα δρόμο της αναζήτησης. Πλέον, είμαστε ευτυχείς να πούμε ότι δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένους ανθρώπους αλλά και σε συλλογικότητες.
Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και επίσης υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Αλλά αν αποστασιοποιηθούμε λίγο από τη στενή αντίληψη της ζωής μας, θα δούμε ότι προβλήματα υπήρχαν πάντα και προφανώς πάντα θα υπάρχουν. Τα προβλήματα, είναι ο τρόπος που η ζωή μας δείχνει τα αδύναμα σημεία μας, και πώς να βελτιωθούμε. Τα σημάδια λοιπόν που βλέπουμε και μας πείθουν ότι η ανθρωπότητα προχωράει είναι τα εξής:
Αποδοχή
Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει τελειότητα. Όλοι έχουμε αδυναμίες και προβλήματα. Αντί λοιπόν να τα κρύβουμε και να προσπαθούμε να τα εξοντώσουμε, έχουμε αρχίσει να αποδεχόμαστε τα προβληματικά μας σημεία και να τα χρησιμοποιούμε υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα έχει αυξηθεί. Σήμερα, παιδιά με σύνδρομο Down ή αυτισμό ή με κινητικά προβλήματα, αναδεικνύονται σε λαμπρούς επιστήμονες, καλλιτέχνες ή αθλητές που μας δίνουν τα μέγιστα μαθήματα ζωής.
Επιφύλαξη απέναντι στα ΜΜΕ και στη προπαγάνδα
Οι άνθρωποι σήμερα είναι πολύ καλύτερα πληροφορημένοι. Ο έλεγχος της πληροφορίας χάθηκε με την ανάπτυξη του διαδικτύου. Δεν αμφισβητούμε ότι στα μεγάλα ζητήματα ο κόσμος κατευθύνεται αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε επίσης τις αντιστάσεις που έχει αναπτύξει εναντίον της προπαγάνδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μαζική άρνηση του εμβολιασμού για τη γρίπη των πτηνών όπως και η ευθεία αμφισβήτηση των μέσων μαζικής αποβλάκωσης και η στροφή σε άλλα μέσα, όπως στο διαδίκτυο.
Είναι το διαδίκτυο Άγιο; Όχι βέβαια! Αλλά πλέον ο αναγνώστης – θεατής επιλέγει αυτός την πληροφορία ανάμεσα σε εκατομμύρια κανάλια και όχι μόνο σε 5. Η πληροφορία είναι εν δυνάμει πιο σφαιρική και μπορεί εύκολα να συγκρίνει απόψεις και επιχειρήματα μέχρι να καταλήξει στη δική του άποψη.
Αλληλεγγύη
Η ραγδαία ανάπτυξη ομάδων αλληλεγγύης αλλά και ατομικών προσπαθειών, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι πλέον η ανθρωπότητα κατανοεί ότι η ευτυχία δεν υπάρχει στον ατομισμό. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος μακροπρόθεσμα, όταν ο διπλανός του υποφέρει.
Παγκόσμια Συνείδηση
Μπορεί η κακώς νοούμενη παγκοσμιοποίηση να προχωρά αλλά η ανθρωπότητα έκανε το δικό της βήμα ουσιαστικής παγκοσμιοποίησης. Οι ειδήσεις μεταφέρονται από τη μια άκρη της γης στην άλλη, ακαριαία. Πλέον, μας ενδιαφέρει, τι μπορεί να συμβαίνει στη Χιλή ή στην Ταϊλάνδη ή στη Συρία. Ένα συγκλονιστικό παράδειγμα ήταν η κινητοποίηση σχεδόν όλων των λαών του κόσμου για να βοηθήσουν την Ταϊλάνδη μετά το τσουνάμι το 2004. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες χώρες σε όγκο δωρεών, αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Επιχειρηματικότητα και Κοινωνικό Έργο
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές εταιρείες να προχωρούν σε διαφημίσεις με πολύ όμορφα και ενίοτε συγκινητικά κοινωνικά μηνύματα. Το κάνουν απλά για ιδεολογικούς λόγους; Όχι φυσικά, κανείς δεν είναι τόσο αφελής να πιστεύει κάτι τέτοιο. Το κάνουν όμως γιατί αυτό το είδος διαφήμισης «πουλάει». Και είναι πολύ καλύτερες από τις χυδαίες και σεξιστικές διαφημίσεις που είχαν πλημμυρίσει όλα τα ΜΜΕ μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τι λέει λοιπόν αυτό για εμάς τους καταναλωτές; Λέει ότι έχουμε κάνει τη δική μας μικρή υπέρβαση. Το κοινωνικό μήνυμα «πουλάει» γιατί είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο και έτσι το μοιραζόμαστε με άλλους.
Περιβάλλον
Η ανθρωπότητα σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένη από ποτέ για το περιβάλλον. Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, η Νορβηγία έδωσε 1 δις δολάρια στη κυβέρνηση της Βραζιλίας για να μειώσει το ρυθμό αποψίλωσης των δασών. Αλλά η αντίδραση απέναντι στην καταστροφή των προηγούμενων ετών είναι συλλογική. Οι δενδροφυτεύσεις αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις πόλεις, ακόμα και στα μπαλκόνια μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καλή είδηση που μεταδόθηκε πριν λίγο καιρό ότι παρόλο που η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, το πράσινο, στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί.
Φιλοζωία
Η φιλοζωία είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις της προόδου μας. Ο σεβασμός στο πιο αδύναμο είδος έχει αυξηθεί. Αν και δεν είμαστε υπέρ ή κατά της χορτοφαγίας, εντούτοις η είδηση ότι υπάρχει σημαντικότατη μείωση στη σφαγή των ζώων λόγω της αύξησης της χορτοφαγίας είναι πολύ ελπιδοφόρα. Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανέχονται το βασανισμό των ζώων. Επιπλέον, χιλιάδες εθελοντές σε φιλοζωικές οργανώσεις αφιερώνουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους για τη σωτηρία των ζώων ενώ άλλοι διακινδυνεύουν ακόμα και τη δική τους ζωή για να τα βοηθήσουν.
Οπότε, αγαπητοί φίλοι, αφήστε αυτούς που τα βλέπουν όλα μαύρα στη μαυρίλα τους. Η ανθρωπότητα, όλοι εμείς προχωράμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Λάθη θα κάνουμε, πισωγυρίσματα θα συμβούν αλλά εντέλει η πρόοδός μας είναι αναπόφευκτη…